Essays

De afgekloven appel van Rutte

Toen mijn Duitse collega’s hoorden dat ik naar Amsterdam vertrok, begonnen ze allemaal te gillen. ‘Amsterdam ist so schööööön!’. De Nederlanders zijn zo aardig, het is er zoveel vrijer, zoveel losser op straat, riepen ze uit. Is dat zo?

Lees ...

De ziel van een land in crisistijd

Het grootste gedeelte van de coronacrisis heb ik in Duitsland doorgebracht. Ik zat er vanwege mijn studie. Bij de eerste lockdown in maart ben ik in haastige paniek voor twee maanden naar Nederland teruggekeerd. De grenzen zouden misschien sluiten, we wisten allemaal nog niet zo goed wat er aan de hand was, wat een pandemie eigenlijk inhield, oftewel: chaos. Maar ergens was het ook wel spannend.

Lees ...

Belfast: Eigenlijk nooit weggeweest

In de zomer van 2019 verbleef ik aan de Ierse Westkust bij Celeste, een illustratrice uit Belfast en haar man Charles. Tien jaar geleden hadden ze hun huis in Ierland laten bouwen. Dicht bij de zee met in de verte uitzicht op de Benbulben, de enige tafelberg in Europa. Ierland vonden ze aangenamer dan het Noorden.

Lees ...

The Arrogance of it All

Al een aantal weken verblijf ik nu bij een Britse familie in Ierland. Iedereen is heel aardig, open en vriendelijk. Iedere avond is er een etentje en er wordt veel gelachen en gediscussieerd. Maar ik heb het gehad. Ik wil naar huis. Ik had een inzicht dat me niet meer loslaat. De arrogantie.

Lees ...