Journalistiek

21 vragen aan...

Voor De Groene Amsterdammer verzorgde ik een tijdje de rubriek ’21 vragen aan…’. Ik sprak met verschillende Nederlandse en Vlaamse auteurs over hun nieuwe roman, schrijverschap, kunst en de wereld in het algemeen. Klik op de naam van de auteur voor het volledige interview.

Lees ...

In de wereld - In Duitsland is niet genoeg papier voor een vaccinatieplicht

Sinds twee weken zijn ook in Duitsland de meeste coronamaatregelen weggevallen, maar dat betekent niet dat de discussie over een vaccinatieplicht op de plank verdwenen is. Sinds midden maart geldt een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel: die moeten aan kunnen tonen ingeënt of genezen te zijn. Hoe gaat dit er voor de rest van de bevolking uit zien?

Lees ...

Terug in de IJstijd – De Zimov Hypothese

Een oude man met een witte baret op staat in de grond te hakken en wrikt een brok ijs naar boven. Muggen zoemen gekmakend rond zijn hoofd. Hij houdt het stuk ijs tussen twee vingers in de lucht en bekijkt de glinstering. ‘Het grootste gevaar voor het klimaat’, zegt Sergej Zimov, ‘is het ontdooien van de permafrost.

Lees ...

Hoe er geen einde komt aan het verleden in Noord-Ierland

De sfeer is gespannen in Belfast, vertelt Stephen Donnan-Dalzell. Hij woont niet ver van Lanark Way, waar begin april een dubbeldekker door relschoppers gekaapt werd en vervolgens in brand gestoken. Stephen zag de rookwolken vanuit zijn woonkamer en hoorde de helikopters en politiesirenes. ‘It was pretty scary’.

Lees ...

De rug waarop Ierland werd gebouwd

Tot de komst van de tractor in de jaren zeventig stond de ezel centraal in het Ierse boerenleven. Hij was de steun en toeverlaat voor de keuterboer. Het dier knapte het vuile werk op en werd je niet door de Engelsen afgepakt, die waren alleen in paarden geïnteresseerd. Maar tegenwoordig wordt het dier verwaarloosd en is ze afhankelijk van het wel en wee van de economie.

Lees ...

Baarle-Hertog Nassau: Het voorbeeld voor Europa

De lange provinciale weg naar Baarle-Hertog-Nassau voert langs weiland met koeien, paardenstallen en borden van de carnavalsverenigingen: Brabant op z’n best. Rij je het dorp in, dan zie je dat al het noodzakelijke daar is. Een Hema, een Blokker, Intertoys, pannenkoekenrestaurant, wat lokale kledingzaken en een grote Jumbo, waar het druk is met de weekendboodschappen deze zaterdagmiddag.

Lees ...