Over Mij

Jitka in Europa

© Claartje America

Ik ben Jitka Marks (1996) uit Nijmegen. Als freelance journalist, schrijver en historicus probeer ik de wereld om mij heen te vatten in artikelen, essays en verhalen.

Mijn focus ligt op Europa. In onze geglobaliseerde wereld zijn we vaak zo druk bezig met wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, dat we vergeten om ons heen te kijken. En dat terwijl in onze buurlanden zoveel te ontdekken valt. Kleine nuanceverschillen in cultuur, de meest prachtige landschappen, maar ook mensen met volledig andere levensvoorstellingen en overtuigingen.

Ik studeerde geschiedenis en Nederland-Duitsland-studies en ben gespecialiseerd in de Duitse omgang met het DDR-verleden. Ik houd me bezig met grenzen en identiteit binnen Europa (zoals de verhouding tussen Oost- en West-Duitsland) en de ontwikkeling en toekomst van de liberale democratie in het Europa van na de Koude Oorlog.

Daarnaast werkte ik de afgelopen jaren op boerderijen en campings in Frankrijk, Zweden, Ierland en Duitsland. Ik heb intensief met uiteenlopende families samengeleefd en ervaren hoe rijk iedere wereld aan eigenzinnige verhalen is. Ik zie mijn ervaringen als veldwerk en duik als toevoeging graag de archieven en literatuur in.

Ik publiceerde o.a. deze artikelen bij de Groene Amsterdammer. Op het moment woon en werk ik afwisselend in Nijmegen en M√ľnster.
Voor contact, vragen of opmerkingen kun je mailen naar: contact@jitkamarks.nl